Om oss

Vi som driver vandrarhemmet bor i byn och har som så många andra fascinerats av den pittoreska byggnaden med tornet. Inga bybor hade haft tillträde till huset sedan lotsplatsen las ner i slutet av -60 talet innan Järnäs Samfällighetsförening fick möjlighet att köpa tillbaka huset från Fortifikationsverket.

Många hade idéer om att huset borde göras tillgängligt för fler. Varför inte som vandrarhem? Vi själva hade inte ens tänkt tanken att själva kunna driva något där förrän en dag något år senare. Helt plötsligt var det liksom självklart. Vi skulle ta på oss uppgiften och ge huset nytt liv som mötesplats.

Först tog vi itu med renoveringen, det som från början skulle vara ett ansiktlyft blev något annat. Huset förtjänade det. Samtidigt undrade vi om vi inte tagit oss vatten över huvudet. Midsommar 2014 skulle huset invigas med ett öppet hus efter knappt tre månaders renovering och det var en kamp mot klockan. Ända in i det sista fixade vi.

När renoveringen väl var klar undrade vi om vi ens skulle få några gäster, intresset fanns men vi hade inte många bokningar. Tack vare den varmaste sommaren i mannaminne fick en jämn ström gäster som omfamnade denna lilla by precis som vi gör.

Vi är glada över att ha fått möjligheten att ge oss ut på vår egen resa, vårt mål är att sätta denna lilla plats på kartan som en plats för återhämtning och inspiration. Enkelt, inspirerande och personligt. Lite som förr i tiden, fast nu.

Paula & Fredrik

Lotshuset Gästhem (STF Nordmaling/Lotshuset) är ett designboende/vandrarhem beläget i det vackra fiskeläget Järnäsklubb utanför Nordmaling i Västerbotten. Vandrarhemmet, som är Sveriges minste STF anslutna vandrarhem, öppnade sina dörrar sommaren 2014 och har redan fått stor uppmärksamhet med tre nomineringar till Årets Kudde 2014. Vandrarhemmet tog hem pris för Årets Upplevelse 2014 och kom på andra plats i kategorierna Årets Kudde och Årets Nykomling.